Egedals undergrund får unikt monument

Egedals undergrund får unikt monument
– nationalt panoptikon ved Kong Svends Høj

Af Jens Jørgen Nygaard (C)
1. viceborgmester
Formand for Kultur og Erhverv

Vi har altid vidst, at flere af vore områder arkæologisk set hører til blandt de mest interessante i Danmark. Det er rituelle landskaber, hvor vore forfædre har dyrket deres religion for at sikre god vækst og et godt liv. Nu får vi et synligt bevis for det. Kulturstyrelsen og Mærsk-fonden har udpeget området ved Kong Svends Høj og Værebro Ådal ud til Veksø som et af Danmarks mest storslåede arkæologiske landskaber. Nogle af Danmarks største fund er kommet for dagens lys i dette begrænsede område: Veksø-hjelmene, 163 genstande, pålstave og spydspidser ved Smørumovre, Maglehøjfundet med 10 store flintøkser ved Smørumovre, Venus fra Veksø, 13 flintøkser ved Sigersdal, wendelringen ved Schæfergården, to guldarmringe ved Værebro Å, hjortetakøkse med ornamenter ved Veksø, menneskeofringen i Sigersdal Mose, Snydebro vadested og meget, meget mere – en sand skattekiste.

De store fund bliver markeret med et panoptikon, der betyder ”et sted, hvor man kan se alt”. Det bliver placeret på den vestlige side af Kong Svends højdedraget med udsigt over ådalen og opført i beton med en tørvelignende overflade, da det især var tørvegravningen, som åbenbarede disse fantastiske skatte for os. Det danner en halvcirkel, og når man fx ser mod Maglehøj, vil de ti stenøkser kunne ses skabt i en 100% præcis gengivelse. Det samme med de ni øvrige helt store fund.

Informative skilte og vejvisere vil åbne landskabet, så man kan gå rundt i landskabet og se og læse om, hvor og hvad der er blevet fundet på de enkelte steder. Den skjulte undergrund bliver åbenbaret!

Mærsk har arbejdet i Danmarks undergrund efter olie, og fonden vil med dette initiativ vise, at undergrunden altid er værdifuld – i dette tilfælde med hensyn til vores historie og kulturarv. Det bliver første gang, at der bygges et sådant panoptikon i Danmark, og der er ingen tvivl om, at det vil skabe interesse overalt i den arkæologiske og historiske verden – både ude og hjemme.

Det samlede resultat bliver til i et tæt samarbejde mellem Kulturstyrelsen, Kroppedal Museum, GYS Arkitekter og Egedal Kommune. Det var en stor dag for mig, da jeg modtog opringningen med besked om, at dette fantastiske område var blevet udpeget til at være et af de største fundsteder i Danmark, og at det ville blive markeret med et imponerende panoptikon. I skrivende stund ser det ud til, at indvielsen vil finde sted torsdag, den 9. oktober kl. 14:30-16:00 på stedet vest for Kong Svends Høj.

 

panoptikon01

panoptikon03

panoptikon02

This entry was posted in Jens Jørgen Nygaard. Bookmark the permalink.

Comments are closed.