Tanker ved en budgettid…

Af Erhard Filtenborg (C), Byrådsmedlem 

Under overskriften ”Totalkommunen” havde professor i statskundskab Peter Kurrild-
Klitgaard for nylig et debatindlæg i Berlingske Tidende, hvor hans budskab var, at kommunernes mangfoldige aktiviteter er ved at løbe løbsk.

”Over de seneste år synes særligt kommunernes raison d’etre (eksistensberettigelse, red.) at være blevet, at enhver tænkelig kommunal udgift er et formål i sig selv og per definition godt. Uanset hvor små eller udokumenterede de angivelige fordele ellers måtte være. Uanset om kommunerne direkte eller indirekte konkurrerer med private eller tager ansvaret fra borgerne selv”.

Kurrild-Klitgaard opremsede en række eksempler på kommunale udgifter og projekter, som de fleste sikkert kunne se det latterlige eller tåbelige i at bruge penge på, og han anførte kritisk:

”Der er reelt intet formål, som borgernes skattekroner ikke kan gå til. Man kunne have stillet spørgsmål som: Er dette naturligt en uundværlig kommunal opgave? Hvad er evidensen for, at der vil være flere fordele end ulemper? Hvis dette er kommunale opgaver, hvad er så ikke? I stedet spørger man bare: Hvad skal vi nu finde på? Årsagen er simpel. I modsætning til, hvad mange tror, er logikken ikke, at der opkræves skatter for at kunne afholde udgifter, men den stik modsatte: Udgifter afholdes for at kunne bruge opkrævede skatter. Når kommunalpolitikerne og deres embedsmænd ved, hvor mange penge de nogenlunde kan regne med at få i kassen, leder de efter anvendelsesmuligheder”.

Selv om professorens provokerende udsagn sigter på den kommunale verden generelt og ikke specielt på vores kommune, så kan indsparket jo godt give stof til eftertanke, og det har vel også været hans hensigt med artiklen.

I Egedal kommune er vi på mange måder begunstiget. Vi er den kommune i landet med forholdsvis færrest fattige indbyggere, og vi er den kommune, hvor flest familier har bil, etc. Vi har en lav ledighedsprocent, og vi er den ene ud af blot tre kommuner i Danmark, hvor over 50% af hele befolkningen er i arbejde.

Med disse mange positive forudsætninger burde det, alt andet lige, ikke være en naturlov, at Egedal fortsat har en af landets højeste skatteprocenter! Dét så jeg gerne, blev et kommende tema!

This entry was posted in Erhard Filtenborg, Nyt fra byrådsgruppen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.